Vad är en doula?


En doula är en kvinna som har erfarenhet av förlossningar och är tränad i att ge stöd och information till den födande kvinnan och hennes närmaste under graviditet, förlossning och den första tiden efteråt.

En doula har inget medicinskt ansvar, ger inga medicinska råd och hennes roll är tydligt avgränsad i förhållande till personalen på förlossningsavdelningen.

Ordet doula kommer från grekiskan och betyder fritt översatt "kvinna som ger omvårdnad". Att kvinnor med erfarenhet från barnafödande hjälper andra kvinnor som föder barn är en urgammal företeelse.

Vad gör doulan?

Doulans mål är att bidra till en förlossningsupplevelse som föräldrarna kan minnas med glädje. Doulans roll är att ge lugn och bidra med erfarenhet. Jag som doula kommer ha en lyhördhet och ständiga närvaro och finnas där enbart för Dig/Er.  Jag kommer försöka skapa en lugn och varm atmosfär som gör du/ni som blivande förälder känner er trygga i förlossningssituationen. Jag har kunskap i olika massagetekniker, akupressur samt oxytocinhöjande knep. För oxytocinets betydelse i en förlossning är jättestor! 

Jag som doula tar aldrig över partnerns plats. Partnern är alltid det viktigaste stödet för den födande. Jag är där för att stödja båda parter under förlossningen och ge den vägledning som önskas och behövs för att er förlossning ska bli en fin, lugn och trygg upplevelse. 

Är du ensamstående och väntar barn så kommer du och jag bli ett grymt team och jag ska bidra med allt jag kan för att göra dig lugn och trygg. Jag erbjuder även tillsammans med min doulakollega Jaqueline 2 doulor till priset av 1 om du så önskar.

En doula finns för föräldrarna hela tiden och lämnar inte er sida.


Hur går det till?

 • Vi ses först på en fika för att se om vår kemi stämmer, helt kostnadsfritt. 
 • Vill ni fortsätta och boka uppdraget träffas vi 2 gånger innan förlossningen för att lära känna varandra och prata igenom känslor, funderingar och förväntningar inför barnets födelse.
 • 1:a träffen är ett praktiskt uppstartsmöte där vi pratar om hur du känner inför olika praktiska saker. Tex tekniker och beröringar som jag som doula kan använda under förlossningen. Jag kommer även gå igenom olika Aktiv baby-övningar som är bra att du redan nu under graviditeten gör hemma för att ge de bästa förutsättningarna till en bra förlossningsupplevelse.
 • 2:a träffen är ett mentalt uppstartmöte där vi pratar igenom känslor och tankar inför förlossningen.
 • Jag som doula har sedan jour från 1 vecka före beräknat förlossningsdatum fram till barnet är fött.
 • När förlossningen startar ringer ni mig som doula och jag kommer antingen hem till dig/er eller direkt till förlossningen. Sedan stannar jag vid din/er sida tills barnet är fött.
 • Några veckor efter förlossningen träffas vi sedan igen på ett eftersamtal för att prata igenom förlossningen och hur din upplevelse var. För många känns det skönt att knyta ihop säcken.

Jag erbjuder även:

 • Förberedande samtal  Vill du/ni inte ha med en doula på förlossningen, men känner att ni vill ha verktyg och tips inför förlossningen erbjuder jag förberedande samtal. Dessa samtal sker antingen hemma hos er eller i min lokal i Åkersberga.  

          Under dessa samtal går vi igenom känslor och tankar inför förlossningen, samt Aktiv Baby-              övningar så att ni känner er trygga och har en härlig verktygslåda att ta fram för att kunna                ge  smärtlindring och lugn under förlossningen.  

För kontakt och bokning av förberedande samtal vänligen kontakta mig på fia.beyou@gmail.com eller telefon: 0737/641254

Pris förberedande samtal: 1200 kr

 • Postpartrumträffar där jag kommer hem till dig och bebis för att ge dig avlastning i vardagen. Att veta att man ska få återhämtning och avlastning kan ge en styrka att orka mer.  Jag erbjuder då amningstips, ge dig dusch- och sovtid eller bara någon att prata av sig med.

Pris postpartumträffar: 800 kr 

 • Fotografera och filma under och efter förlossningen. Ni kan helt fokusera på födseln och jag dokumenterar hela upplevelsen åt er.  Jag har ett stort fotointresse och älskar att fånga precis rätt ögonblick på bild och film så att få föreviga er förlossning är en stor och viktig uppgift för mig som tillsammans med doulauppdraget kombineras på högsta nivå.
 • Ni får några dagar efter förlossningen bilder och filmer skickade till er.
 • All dokumentation är helt privat och bara er och raderas av mig efteråt. 

Pris förlossningsfotograf: 1000 kr 

Är du intresserad av dessa extraerbjudanden så säger du bara till när vi bokar uppdraget.DOULAEFFEKTEN

Effekten av en stödjande doula har mätts i flera internationella vetenskapliga studier och visar på mycket goda resultat.

Med en doula minskar:

- Antalet kejsarsnitt

- Förlossningens längd

- Behovet av medicinsk smärtlindring

- Önskemål om ryggbedövning

Av studierna framgår också att föräldrar som haft stöd av doula är mer delaktiga i förlossningen och känner sig mer tillfreds med sin upplevelse.

För att få mer information eller boka mig som doula, fyll i dina uppgifter nedan så kontaktar jag dig.