Oxytocinkranen

05.12.2019


Jag skriver ofta när jag beskriver mig själv som doula att jag vill ge födande en trygg förlossning på deras villkor.  Men varför är trygghet & lugn så viktigt på förlossningsrummet?

Svaret heter Oxytocin! Hormonet oxytocin ger magiska effekter för hela förlossningsförloppet. Men detta hormon kan bara utsöndras om du är just trygg och lugn.

Genom vila, dämpad belysning, närhet, beröring och trygghet ger du kroppen chans att lättare producera oxytocin. Du har säkert hört det där om att de flesta förlossningar startar på natten..... och hur är känslan i kroppen då? Avslappnad och lugn. ;)

Under förlossningen styr även oxytocinet styrkan och frekvensen på livmoderns sammandragningar. Att kunna vrida på oxytocinkranen i kroppen är avgörande för att förloppet ska gå framåt.

Så vi doulor... vår viktigaste uppgift är att hålla din oxytocinkran påslagen så mycket det bara går under din förlossning. Och vi har många knep för det.

Vill du veta mer om oxytocinets verkan under förlossningen så kommer snart fler blogginlägg rörande vilka knep din partner eller stödperson kan ta till. Eller om ni vill anlita en doula till att coacha er att bli ett hejdundrandes ocytocin-team tillsammans!

För dig som skaffar barn själv eller med en medförälder kan en doula hjälpa dig med den trygghet och stöd du behöver för att få igång oxytocinet i din kropp.


// Sofia