Aktiv Baby


Aktiv Baby är specifika och enkla övningar som hjälper bebisen att inta optimala positioner i livmodern och bäckenet, vilket gör att graviditetsproblem minskar och förlossningen underlättas.


Jag är utbildad doula och Aktiv Baby instruktör och anordnar både workshops för grupper i Aktiv Baby samt enskilda konsultationer.

Aktiv Baby övningar görs med fördel under större delen av graviditeten för att uppnå en så optimal balans som möjligt i bäcken och livmoder. Men även under själva förlossningen har dom en stor betydelse för hur förlossningsförloppet löper på. 

Aktiv Baby under graviditeten

Bebisens position i livmodern är inte en slump, utan ett aktivt val. Bebisen lägger sig där den får mest plats att röra sig på. Aktiv Baby handlar om att skapa plats där det är som mest optimalt att bebisen lägger sig, både för bebisen och för mamman. 

Genom specifika övningar skapas balans mellan livmoder, bäcken, bäckenbottenmuskler samt ligament. Där det finns balans blir det bäst plats. Om det inte är balans eller gott om plats så kan  bebisen ofta lägga sig i säte eller i andra positioner som inte är optimala. 

Detta kan medföra problem som smärtor i exempelvis revbenen eller halsbränna för mamman. Andra problem som kan uppstå för mamman om det inte är balans eller gott om plats i bäckenet, livmodern, ligament eller bäckenbotten är: foglossning, bäckensmärtor, ryggsmärtor, inkontinens, smärtsamma livmodersammandragningar och smärtor i underlivet. 

Med Aktiv Baby kan många av dessa problem försvinna helt, medan andra problem kan lindras betydligt. 


Risken för medicinska vändningsförsök och planerade kejsarsnitt ökar om bebisen ligger med rumpan ner eller på tvären. Börjar förlossningen när barnet ligger i en position som inte är optimal, ökar riskerna för komplikationer och medicinska ingrepp så som värkstimulerande dropp, medicinsk smärtlindring, sugklocka och kejsarsnitt.

Med Aktiv Baby och att man med denna metod skapar bättre utrymme för bebisen inne i magen så  vänder sig de flesta bebisar som ligger i säte eller på tvären sig själva med huvudet neråt, efter att mamman har gjort dessa övningar.

Övningarna är enkla. Vissa kan mamman göra ensam och andra görs tillsammans med en partner, vän, doula eller Aktiv Baby instruktör.


Aktiv Baby under förlossningen

Födelsen är ett samspel och samarbete mellan bebisen och mamman. Bebisens födande krafter består av de så kallade kardinal rörelser (rotationer) och barnets tryck med huvudet (eller rumpan om barnet ligger i säte) mot livmodermunnen. 

Under förlossningen har bebisen alltså en aktiv roll i att föda sig själv. Den ska göra olika rörelser och trycka sig neråt i förlossningskanalen. För att kunna göra detta behöver det vara gott om plats och balans i livmoder, bäcken, muskler och ligament. Här kan Aktiv Baby användas med fantastiska resultat! 

Mammans födande krafter består av livmoderns sammandragningar, hennes rörelser och krystning. Jorden har också en födande kraft: tyngdkraften. För att bebisen ska kunna använda sig av sina födande krafter behöver det vara gott om plats och balans i livmoder, bäcken, muskler och ligament. Musklerna i bäckenbotten behöver vara lagom mycket spända. 

Aktiv Baby övningar kan göra att förlossningen går framåt snabbare, att bebisen sjunker neråt och roterar effektivt, minska smärtor och minska antalet kejsarsnitt och instrumentella förlossningar. 

Vissa av övningarna som görs under graviditeten återkommer under förlossningen. Andra övningar är specifika för förlossningen.  Men oavsett om man gjort Aktiv Baby under graviditeten eller inte så kan Aktiv Baby användas under förlossningen. Vilka övningar som görs under förlossningen beror på var i bäckenet bebisen befinner sig. Kvinnan gör övningarna med stöd av sin partner, vän, doula, undersköterska eller barnmorska.


Aktiv Baby kan hjälpa och lindra vid:

Graviditet:

- foglossning

- ryggsmärtor

- bäckensmärtor

- smärtor under revbenen

- mycket sammandragningar

- inkontinens

- förstoppning

- smärtor i underlivet

- sätesbjudning

- tvärläge


Förlossning:

- vattenavgång utan värkar 

- igångsättningar

- överburenhet

- stark smärta

- bebisen inte sjunker ner

- långdragen förlossning

- sätesförlossning

- vidöppen hjässbjudning

- om sugklocka/tång övervägs

- om akut kejsarsnitt övervägsEnskild Aktiv Baby konsultationEnskild konsultation där vi noggrant går igenom dina specifika problem och önskningar. 

Partner / stödperson är med under denna konsultation och jag lär ut övningar som ni kan göra tillsammans hemma.

Under konsultationen får ni en teoretisk och praktisk genomgång av Aktiv baby övningarna samt ett häfte med grundövningarna. 

Skaffar du barn som ensamstående så kan flera tillfällen bokas där jag göra dessa övningar på dig.

Pris: 2 000 kr / Tillfälle

(Ensamstående gravida som vill boka fler träffar för att göra övningarna, kontakta mig för prisuppgift.)


En konsultation tar ca 1,5 h 

Aktiv Baby är godkänt som friskvårdsbidrag.


Var: Hos Be You Sweden, Storängsvägen 11 C , Åkersberga. 

Jag kan även komma hem till er, bensinkostnad tillkommer vid dessa tillfällen.

Aktiv Baby Workshop i gruppHär går vi i grupp igenom Aktiv Baby och de övningar som finns. Ni får lära er övningar som ni kan ha med er under graviditeten och förlossningen. 

Hjälp och tips kommer även att ges enskilt med de specifika problem och frågor ni har.

I denna kurs ingår fika och Aktiv Baby-häfte med grundövningarna.


Pris: 2000 kr / par

Tid: Ca 2,5 h

Var: Hos Be You Sweden, Storängsvägen 11 C , Åkersberga.  För bokning eller intresseamälan: